Vildsvinsstek. |
||
Portioner: 6-8 |
||
Ingredienser. |
||
1½ kg ben- och svålfri skinkstek. |
||
salt |
||
paprikapulver |
||
malen koriander |
||
matfett , att steka i |
||
1 morot |
||
1 liten gul lök |
||
1 liten knippa persilja |
||
2 lagerblad |
||
2½ dl vatten |
||
1 köttbuljongtärning |
||
1 msk soja |
||
2 msk tomatpuré |
||
1 dl vispgrädde |
||
ev vetemjöl |
||
Arbetsordning: |
||
Bind upp steken med hushållssnöre om den inte redan är nätad. |
||
Krydda köttet väl runtom med salt, peppar, paprikapulver och koriander. |
||
Bryn steken väl runtom i en panna med matfett. |
||
Lägg den i en stekgryta och sätt i en stektermometer. |
||
Skär moroten i bitar och skala och klyfta löken. |
||
ryn detta och lägg tillsammans med persiljan runtom steken. Smula lagerbladen . |
||
Strö det på steken. Späd med vattnet och smula ner buljongtärningen. |
||
Bräsera steken på svag värme under lock tills termometern visar 85°C. |
||
Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter. |
||
Sila skyn ner i en såskastrull och pressa innehållet mot silen. |
||
Tillsätt soja och tomatpuré, späd med grädden och smaka av. |
||
Koka ihop såsen eller red den med lite vetemjöl utrört i vatten. |
||
Servera steken med såsen, kokt potatis, svartvinbärsgelé och gärna brysselkål. |
||
Bon Appetit! |
||
Bulan |