Kålpudding á la farmor.
Denna enkla och goda kålpudding har jag växt upp med.
Måttangivelserna i receptet är lite på "känn".
(Ni vet hur gamla farmödrar är…!)
(ca 4 personer)
600-700 g nötfärs
ett lagom stort vitkålshuvud
ca 3 dl vatten
1 köttbuljongstärning
salt
peppar
timjan
Arbetsordning:
Bryn färsen i en stekpanna med smör.
Häll över i en större ugnsform alternativt mindre långpanna.
Sedan bryner man vitkålen skuren i fina strimlor.
Stek i omgångar.
Skikta kål och färs dvs kål i botten sedan färs och avsluta med kål igen.
Men innan det så skall ni ha kryddat färsen med salt, peppar och timjan.
Häll på buljongen och sätt in i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter.
Servera med kokta panntofflor och lingonsylt.
Det går bra med köpesylt om ni inte orkar göra egen.
Jag själv hade föredragit att dricka en Lyckholms klass1 till detta men
eftersom nu dessa inte finns längre så får det bli en Pripps Blå i stället.
Mjölk är ju också ett alternativ om man så vill.
Med reservation att viss gas kan utvecklas inombords.

Bon Appetit!

Ego "chef de cuisine" Boy