Äppelkaka med vaniljsås. |
||
6 syrliga äpplen ca ½ vaniljstång |
||
2 dl skorpmjöl 3 dl grädde |
||
1 dl socker 2 äggulor |
||
3 msk smör 2 msk socker |
||
½ dl vatten 2 tsk potatismjöl |
||
1,5-2 dl vispbar grädde |
||
Arbetsordning: |
||
Skala och skär äpplena i tunna skivor. |
||
Varva skorpmjöl, äpplen och socker i en smord ugnsäker form, |
||
strö på med skorpmjöl och socker. |
||
Lägg smöret i klickar överst och häll på vattnet. |
||
Kör kagan i ugnen i 175 grader ca 30 minuter . |
||
Servera med vaniljsås |
||
Skär upp vaniljstången på längden, skrapa ur halva, spara resten. |
||
Koka upp grädden tillsammans med vaniljen. |
||
Ta väck kastrullen (den rostfria) från värmen och låt stå 10-15 minuter |
||
så att grädden tar smak av vaniljen.. |
||
Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av dem kokta vaniljgrädden. |
||
Häll det i resten av dekokten och sjud på svag värme |
||
under konstant vispning tills såsen tjocknat. |
||
Vispa den andra grädden och blanda den med den avsvalnade såsen. |
||
Bon Appetit! |
||
Ego "chef de cuisine" Boy |