Äppelkaka med vaniljsås.
6 syrliga äpplen ca ½ vaniljstång
2 dl skorpmjöl 3 dl grädde
1 dl socker 2 äggulor
3 msk smör 2 msk socker
½ dl vatten 2 tsk potatismjöl
1,5-2 dl vispbar grädde
Arbetsordning:
Skala och skär äpplena i tunna skivor.
Varva skorpmjöl, äpplen och socker i en smord ugnsäker form,
strö på med skorpmjöl och socker.
Lägg smöret i klickar överst och häll på vattnet.
Kör kagan i ugnen i 175 grader ca 30 minuter .
Servera med vaniljsås
Skär upp vaniljstången på längden, skrapa ur halva, spara resten.
Koka upp grädden tillsammans med vaniljen.
Ta väck kastrullen (den rostfria) från värmen och låt stå 10-15 minuter
så att grädden tar smak av vaniljen..
Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av dem kokta vaniljgrädden.
Häll det i resten av dekokten och sjud på svag värme
under konstant vispning tills såsen tjocknat.
Vispa den andra grädden och blanda den med den avsvalnade såsen.

Bon Appetit!

Ego "chef de cuisine" Boy